ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης μόλις επληροφορήθηκε τις δηλώσεις του π. Γεωργίου Μεταλληνού, Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών, προς τοπικά Μέσα Γενικής Ενημερώσεως, εδώ στην Κρήτη, σχετικές με το εκκλησιαστικό θέμα που έχει προκύψει ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, εκφράζει τη θλίψη και τη δυσαρέσκειά της για όσα ισχυρίσθηκε περί ενοποιήσεως των εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών που βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια.
Οι δηλώσεις αυτές του π. Γεωργίου Μεταλληνού, που έγιναν επί Κρητικού Εκκλησιαστικού εδάφους, αποτελούν πρόκληση προς τα αισθήματα του πληρώματος της Εκκλησίας της Κρήτης, φανερώνουν ασέβεια Κληρικού προς την Τοπική Εκκλησία και την Ιστορία της, και παραπλανούν σκόπιμα το λαό μας. Η απαξιωτική μάλιστα, εις βάρος του προσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, χρήση του ονόματος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού, αποτελεί φαινόμενο ιδιαιτέρως λυπηρό, το οποίον δεν τιμά τον καθηγητή, ενώ φανερώνει, αν μη τι άλλο, έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.
Ως Κληρικός είχε και την υποχρέωση να λάβει την κανονική εκκλησιαστική άδεια του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Τιμοθέου, στην ποιμαντική δικαιοδοσία του οποίου ανήκει ο τόπος πραγματοποιήσεως του Συνεδρίου, εις το οποίον έλαβε μέρος, ως εισηγητής, αλλά δε το έπραξε.
Η Ιερά Σύνοδος αποδοκιμάζει και αποκηρύσσει τις δηλώσεις αυτές του Πρωτ/ρου Γεωργίου Μεταλληνού, με τις οποίες υπονομεύεται το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και το ημιαυτόνομο καθεστώς της Εκκλησίας μας, διακηρύσσει δε για μια ακόμη φορά πώς η Κρήτη είναι υπερήφανη για την εκκλησιαστική της αναφορά στον Οικουμενικό Θρόνο, η Εκκλησία της με τον Ιερό Κλήρο και τον ευγενή και ηρωϊκό λαό της, ακολουθεί σταθερά τις πατρικές παραδόσεις της και συνεπής προς το πνεύμα του μεγάλου Εθνάρχου Κρητικού Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος με ειδικό Νόμο κατωχύρωσε την σχέση αυτή, είναι αποφασισμένη, με κάθε θυσία, να διαφυλάξει αυτό το ιερό προνόμιο και να μην επιτρέψει σε κανένα, τώρα και στο μέλλον, να αλλοιώσει το εκκλησιαστικό καθεστώς της, το οποίον απορρέει από τους Ιερούς Κανόνες και την μακραίωνα παράδοσή της, αποτελεί δε τιμή για την Κρήτη και την Ιστορία της και εγγύηση για τις προοπτικές της.
Εν Ηρακλείω, τη 2α Νοεμβρίου 2003
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ