Τω Μουσικολογιωτάτω κυρίω Αντωνίω Ε. Αλυγιζάκη, Καθηγητή Πανεπιστημίου, τέκνω της ημών Μετριότητος εν Κυρίω αγαπητώ, χάριν και ειρήνην παρά Θεού.
Λίαν ευχαρίστως επληροφορήθημεν εκ του από ς΄ Οκτωβρίου ε.έ. υμετέρου γράμματος τα της διοργανώσεως του Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινής Μουσικής εν Θεσσαλονίκη, υπό του υπό την υμετέραν Διεύθυνσιν Κέντρου Εκκλησιαστικής Μουσικής εν συνεργασία μετά του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η καθ ημάς εκκλησιαστική μουσική, η και ως Βυζαντινή χαρακτηριζομένη, αποτελεί αρχαιόθεν το σεμνόν ένδυμα της υμνολογίας, το οποίον φέρει αίσθημα κατανύξεως και πνευματικής ανατάσεως εις τους προσευχομένους πιστούς, απαραίτητον δια την εν πνεύματι και αληθεία προσκύνησιν του εν Τριάδι Ενός και Μόνου Αληθινού Θεού. Είναι δε ιδιαιτέρως παρήγορον το γεγονός ότι εις εποχήν, κατά την οποίαν κρότοι και ορυγαί και αλαλαγμοί έξαλλοι έχουν υποκαταστήσει την μελωδίαν εις το μουσικόν αίσθημα των πολλών, πολλοί εγκύπτουν μετ ενδιαφέροντος εις την ειρηναίαν και γαληνήν μελωδίαν της Εκκλησίας, σπουδάζοντες αυτήν και καλλιεργούντες συστηματικώς υπό την καθοδήγησιν πεπνυμένων διδασκάλων και εκτελεστών αυτής, ως η υμετέρα Μουσικολογιότης. Σημείον αγαθόν των συγχρόνων καιρών, ένεκεν του οποίου πολλήν δοξολογίαν οφείλομεν προς τον Κύριον.
Επί τη βεβαία ελπίδι και τη προσδοκία ότι το επί θύραις Συνέδριον υμών θέλει εισφέρει πλείστα εις την περαιτέρω γνώσιν, καλλιέργειαν και διάδοσιν της πατρώας ημών εκκλησιαστικής μουσικής, και δη και εις διεθνές επίπεδον, ευλογούμεν αυτό και τους σχόντας την πρωτοβουλίαν συγκλήσεως αυτού, ως και πάντας τους συμμετέχοντας εις αυτό, ευχόμενοι πλουσίαν την χάριν του μουσουργού Παρακλήτου και τον φωτισμόν και το έλεος και την ευδοκίαν.
Βγ΄ Οκτωβρίου κθ΄
Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης
+ Ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος