PATRİKLİK GENELGESİ
+ B A R T H O L O M E O S
RAB’BİN İNAYETİYLE
KONSTANTİNOPOLİS-YENİ ROMA BAŞEPİSKOPOSU
VE EKÜMENİK PATRİK
İZZETLE DİRİLMİŞ OLAN MESİH’İN LÜTFU, SELAMETİ VE İNAYETİ
TÜM KİLİSE CEMAATİ’NİN ÜZERİNE OLSUN
Pek muhterem Episkopos kardeşlerimiz ve Rabbin nezdinde mübarek evlatlarımız,
Ölümün gücünün ortadan kalktığı, cennetin kapılarının tüm insanlığa açıldığı ve Rab’bin ümmeti kurtaran dirilişine Tanrı’nın inayetiyle ulaştığımız için, hepinize Paskalya selâmlarımızı ve yürekten dileklerimizi dünyaya sevinç getiren “Mesih Dirildi’’ haykırışlarıyla sunuyoruz.
Kilise hayatı, her bakımdan dirilişin tarifsiz sevinciyle canlanmıştır. Azizlerin ve din şehitlerimizin başarıları, ayin ve kilise gizemlerine iştirak, İncil’in dünyanın her köşesine duyurulması, iman edenlerin adanmışlığı ve maneviyatı, yapmış oldukları fedakarlıklar ve Mesih’te hayat sürmeleri, “artık ölümün olmayacağı, yas, feryat ya da ıstırabın olmayacağı” (Vahiy 21:5) bir dünya beklentisi, Dirilişin tanıklığını sunmaktadır.
Diriliş vasıtasıyla ve Diriliş sayesinde, her şey Allah’ın hükümranlığında bütünlenmeye doğru hareket halindedir. Bu eshatolojik devinim (dünyevi ölüm sonrası hayat umudu), dünya üzerindeki Ortodoks Hristiyanlara daima kuvvet, dinamizm ve pozitif beklenti sağlamıştır. Aksi yöndeki iddialara rağmen, hayatın eshatolojik devinimi nedeniyle Kilise, yeryüzündeki tüm biçimleriyle kötülüğün varlığına asla boyun eğmemiş, acı ve ölüm hakikatini asla inkâr etmemiş, dünyeviliğin belirsizliğini göz ardı etmemiş; beşerî değerleri ve daha adil bir dünya için verilen mücadeleyi, asla misyonu dışında tutmamıştır.
Yine de Kilise, acının ve haçın nihai hakikat olmadığını daima biliyordu. Hristiyan yaşamının deneyimlere dayanan özü haç aracılığıyla “dar kapıdan” geçerek dirilişe ulaştırıldığımızın kesinliğidir. Bu inanç, müminin yaşamının temeli olan kutsal komünyon gizeminin, esasen Mesih’in dirilişi ile bağlantılı olduğu gerçeğinde açığa çıkmaktadır.
Ortodoks geleneğimizde, merhum Bergama Metropoliti Yuhanna’nın vurguladığı üzere, kutsal komünyon “sevinç ve nurla kaplıdır, çünkü haçta ve cefâda değil, haçta cefâdan öte olan dirilişte temellenir.” Kutsal Komünyon bizi manen orada kalmamız için değil, haç aracılığıyla Peder’in hükümranlığının ebedî ihtişamına eriştirmek için Golgota’ya götürür. Ortodoks inancı, “haç olmaksızın’’ hayalî kurtuluş fikrinin ve “diriliş olmaksızın” da haçta cefâ çekme fikrinin aşılması olayıdır.
Kilisenin gizemi aracılığıyla Mesih’in dirilişine paydaş olmamız bir yandan her türlü hayalciliğin ve sınır tanımaz bencillik taşıyıcısı sahte cennetin somut bir şekilde ortadan kaldırılmasıyken, aynı zamanda, sözde aşılamaz olumsuzluğa tutsaklıktan kesin bir kurtuluştur. Çünkü Mesih’in haçı, dirilişi, yaydığı ebedî sevgi ve yüceliğin idrakini sağlar. Haç aracılığıyla ölümün yok edilmesi ve kurtarıcımızın dirilişi, hayatımızı ilahî-insanî özüne ve semavî amacına taşır.
Mesih’te, mevcut hayatımızın tüm hayatımızdan ibaret olmadığını, fizikî ölümümüzün, varlığımızın bir sonu ya da yok oluşu teşkil etmediğini biliyor ve deneyimliyoruz. Hayatın seküler sınırları onun hakikatini tanımlayamaz. Öte yandan, hayatın kaçınılmaz bir “ölüme yolculuk” olduğu duygusu, varoluşsal çıkmazlara, umutsuzluğa ve nihilizme, hayatın esaslarına karşı kayıtsız kalınmasına yol açar.
Bilim, ekonomik veya sosyal kalkınma bu doğrultuda somut bir çözüm veya çıkış yolu sunamaz. Hristiyanlar, Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’un yaklaşan hükümranlığını, nihaî bir hakikat, hayatın ve bilgeliğin doluluğu, yalnızca gelecek nesiller için değil, aynı zamanda zamanın başlangıcından sonuna dek bütün insan nesli için oluşacak sevincin tamama ermesi olarak bekleyen “ümit sahibi kişilerdir” (1 Sel. 4.13).
Bu ezeliyete ve ebediyete bakışın, Ortodoks inancının, ahlâkının ve kültürünün ümit vaadeden karakterinin, yalnızca “gizemlerine imanla hürmet edenlere” ifşa edildiğine dair tartışılmaz hakikatine bugün, Yüce olanı ve insan varlığının ruhani kimliğini reddeden bir medeniyet kapsamında tanıklık etmeye çağrılıyoruz.
Ölümden dirilen ve herkese ebedî hayat sunan Rab’be mezmurlar, ilâhiler ve şarkılarla hamdederek, herkesin ve herşeyin bayram alayına sevinçle katılarak, her şeye kadir, âlim, merhametli ve tüm dünyaya selamet veren cümlenin kurtarıcısına insanlığa armağanlarını bahşeylemesi için yalvarırız. Öyle ki, O’nun ebedî ve izzetli ismi şimdi, daima ve ebetler ebedince mübarektir. Amin!
Fener, Kutsal Paskalya 2023
Ölülerden Dirilmiş Mesih’in nezdinde hararetli duacınız
✠ İstanbul Başepiskoposu Bartholomeos