Φόρτωση
Πολυτονικό Κέιμενο
Αντιγράφηκε
Μονοτονικό Κείμενο
Αντιγράφηκε
ᾄ➝ά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝ ΡΟΔΩι (20/06/2008).

Οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίοι συμμετέχομε στις εργασίες της Διορθοδόξου Επιτροπής για την προετοιμασία της Συνάξεως των Προκαθημένων που θα συνέλθουν στην Κωνσταντινούπολη τον προσεχή Οκτώβριο, εκφράζομε την έκπληξή μας για τις ανακρίβειες της δηλώσεως της Υπηρεσίας Επικοινωνίας του τμήματος Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, σχετικά με την αποχώρηση της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Εκκλησίας από τις εργασίες της Επιτροπής.

Τα γεγονότα δεν έγιναν όπως περιγράφονται στην παραπάνω δήλωση. Όλοι οι εκπρόσωποι εξέφρασαν την λύπη τους για την απόφαση της ρωσικής αντιπροσωπείας να αποχωρήσει, την εκάλεσαν δε να παραμείνει στη διάσκεψη, δηλώνοντας ότι το εσθονικό πρόβλημα δεν θα λυθεί στη Ρόδο, αλλά με τις διαπραγματεύσεις των δύο Πατριαρχείων, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Ο Πρόεδρος μάλιστα κάλεσε την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας να δηλώσει, εάν η παρουσία της στη Προπαρασκευαστική Συνάντηση στη Ρόδο σημαίνει ότι το Πατριαρχείο Μόσχας έχει αλλάξει θέση και θα συμμετάσχει στη Σύναξη των Προκαθημένων κατά τον προσεχή Οκτώβριο, διαφορετικά να παραμείνουν ως παρατηρητές. Αντ᾽ αυτού έκριναν καλύτερο να αποχωρήσουν. Λυπούμεθα για την επιχειρηθείσα διαστρέβλωση των γεγονότων.

Ρόδος, 20-6-2008