Στις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής με την Ορθόδοξη Εκκλησία, στην πορεία του μεταξύ τους Θεολογικού διαλόγου, αλλά και στην προσωπική επικοινωνία και τους αδελφικούς και φιλικούς δεσμούς του με τον Αγιώτατο Πάπα Φραγκίσκο, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, ο οποίος έχει παραχωρηθή για την εξυπηρέτηση της Ουκρανικής κοινότητος της Πόλεως.
Η αναφορά του Παναγιωτάτου έγινε με αφορμή ότι από τον ίδιο Ιερό Ναό, κατά την ίδια εορτή, πριν από 58 χρόνια, ο προκάτοχός του, αείμνηστος Πατριάρχης Αθηναγόρας, “εξήγγειλε την πρόθεσι ή μάλλον την ιερά επιθυμία του να μεταβή στην Αγία Πόλι Ιερουσαλήμ διά να συναντηθή με τον Αγιώτατον Πάπα της Ρώμης, τον επίσης αείμνηστον Παύλον τον Στ´. Από της απόψεως αυτής, ο πανηγυρίζων Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου θα παραμείνη στην ιστορία της Εκκλησίας μας και δη των σχέσεων αυτής προς την Εκκλησία της Ρώμης”. Εκείνη η συνάντηση, τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1964, άνοιξε τον δρόμο της καταλλαγής και της συμφιλιώσεως. Και συνέχισε λέγοντας:
“Έκτοτε και μέχρι σήμερα έγιναν πάρα πολλά στον τομέα των σχέσεων των δύο αδελφών Εκκλησιών, Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής, με αποκορύφωμα την έναρξι και την αίσια πορεία και ανέλιξι του θεολογικού μεταξύ των Διαλόγου. Συνεχίζοντες δε ακριβώς την παράδοσι αυτή, δεχθήκαμε πριν από μία εβδομάδα την επίσημη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης, υπό την ηγεσία του Σεβασμιωτάτου Καρδιναλίου κ. Kurt Koch, η οποία ήλθεν ενταύθα διά να συνεχίση από μέρους της ετέρας πλευράς, τας εγκαρδίους αδελφικάς σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών, σχέσεις οι οποίες έχουν αναπτυχθεί και προωθηθεί τα μέγιστα κατά τη διάρκεια της θητείας του νυν πάπα Ρώμης Φραγκίσκου.
Όπως ίσως γνωρίζετε, με τον αδελφό Φραγκίσκο έχουμε αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση και επικοινωνία, ήδη από της εκλογής του, όταν αυθορμήτως η ημετέρα Μετριότης αποφάσισε να παραστή κατά την τελετή της ενθρόνίσεώς του εν Βατικανώ. Ήταν η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη αυτοπροσώπως σε ενθρόνισι Πάπα Ρώμης και το γεγονός αυτό απετέλεσε την έναρξι μιάς βαθειάς αλληλοεκτιμήσεως και φιλίας.
Διά τον λόγον αυτόν, με αισθήματα ιδιαιτέρας χαράς και συγκινήσεως παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες ημέρες την ιστορική επίσκεψί του πρώτα στην Κύπρο και εν συνεχεία στην Ελλάδα.”
Ο Παναγιώτατος ανέφερε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Κύπρο και την Ελλάδα για να προωθήσει την χριστιανική ενότητα και για να ακουστεί και από τα δικά του χείλη το Ευαγγελικό μήνυμα της αγάπης στον γεμάτο εντάσεις και διχασμούς σύγχρονο κόσμο. “Το χρέος μας ως ποιμένων της Εκκλησίας είναι να εξαγγέλουμε το Ευαγγέλιο του Χριστού και την εξ αυτού πηγάζουσα αγάπη, ειρήνη και ελπίδα”, τόνισε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του καλωσόρισε με εγκαρδιότητα τον Εντιμ. κ. Χρήστο Κορομηλά, παγκόσμιο πρωταθλητή κολύμβησης και τριάθλου με προβλήματα όρασης, ο οποίος, όπως είπε ο Πατριάρχης, είναι και εμψυχωτής πολλών αθλητών με αναπηρίες. Επίσης, αναφέρθηκε στους αειμνήστους Μ. Οικονόμο Νικόλαο Πετροπέλλη, Αρχειοφύλακα των Πατριαρχείων, ο οποίος επί δεκαετίες διετέλεσε Ιερατικώς Προιστάμενος της Κοινότητας Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, και Νικόλαο Μαγγίνα, στενό συνεργάτή του, ο οποίος απαθανάτισε με τον φωτογραφικό φακό του την σύγχρονη ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου κόλπου, καθώς και ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Ηλίας Γιόφογλου, τους οποίους ο Παναγιώτατος συνεχάρη, για το επιτελούμενο έργο στην Κοινότητα.
Κατά την θεία Λειτουργία το κήρυγμα έκανε ο Πανοσιολ. Δευτερεύων κ. Αλέξανδρος.
Εκκλησιάστηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ, Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο, ο Γενικός Πρόεξενος της Ουκρανίας στην Πόλη Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi, ομάδα δημοσιογράφων από την Ουκρανία, και πιστοί από την Πόλη.
Ο Μ.Εσπερινός στον Ι.Ναό Αγίου Νικολάου Υψωμαθείων
Την παραμονή της εορτής, Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στον Μ.Εσπερινό που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό Αγίου Νικολάου Υψωμαθείων. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο και τον βίο του, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον εορτασμό του στα Μύρα, όπου τελέστηκε ο Μ.Εσπερινός της παραμονής και η Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής από τον Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Μύρων κ. Χρυσόστομο, τον οποίο ο Πατριάρχης συνεχάρη “διά την διοργάνωσι και εφέτος της προσκυνηματικής επίσκεψης στην επαρχία του επί τη ευκαιρία της εορτής του προστάτου Αγίου της και για την αδιάπτωτη ευσεβή μέριμνά του διά το πανίερο αυτό προσκύνημα της Εκκλησίας και του Γένους”.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης επεσήμανε:
“Σήμερα έχουμε αρκετούς ναούς στην πόλη μας, τιμωμένους επ᾽ ονόματι του Αγίου Νικολάου, οι οποίοι δείχνουν την ευλάβεια των κατοίκων της προς τον Άγιο των θαλασσινών. Εις ένα τοιούτον ναόν ευρισκόμεθα απόψε και εμείς στα ιστορικά Ψωμαθειά. Αλήθεια! Πόσο μεγάλη ήταν η ευσέβεια και η προς την Εκκλησία αγάπη των προγόνων μας, οι οποίοι εν μέσω μεγάλων δυσκολιών, οικονομικών και άλλων, ανήγειραν τόσους καλλιμαρμάρους ναούς εδώ στην Πόλι μας και πανταχού και τους παρέδωκαν εις ημάς διά να λατρεύουμε εν αυτοίς τον μόνον αληθινό Τριαδικό Θεό.
Αυτή η πραγματικότητα καθιστά ακόμη μεγαλύτερο το δικό μας χρέος σήμερα, το χρέος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και εμείς, να κρατήσουμε εν λειτουργία τα σεβάσματα αυτά των πατέρων μας και να τα παραδώσουμε στους επερχομένους διαδόχους μας. Όσο δυσκολώτερο είναι ένα έργο, ένα εγχείρημα, τόσο περισσότερο αξιέπαινος είναι ο αποτολμών και φέρων αυτό εις πέρας.”
Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, Επόπτη της Περιφερείας Υψωμαθείων, ο οποίος, όπως είπε, “διακρίνεται διά την αγάπη του προς την ιερά ευθύνη που του έχει ανατεθεί υπό της Μητρός Εκκλησίας, καθώς και διά τον ακάματο ζήλο και την συγκινητική του αφοσίωσι στην επιτέλεσι των καθηκόντων του ως Επόπτου της Περιφερείας ταύτης”.
Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας και ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Μουσικολ. κ. Αντώνιος Παριζιάνος.