[English] Printer-friendly version
The Ecumenical Patriarch
The Ecumenical Patriarchate
Bishops of the Throne
List of Patriarchs
Other Orhodox Churches
Theological and various articles
Ecological activities
Youth ministry
Interchristian relations
Conferences
Photo gallery
Holy Monasteries and Churches
Creed
Church calendar
Icons
Byzantine music
Contact details

Ἀρχική σελίς
Ἀρχική σελίς

ОГЛАСИТЕЛЬНЕ СЛОВО ПЕРЕД ПОЧАТКОМ СВЯТОЇ І ВЕЛИКОЇ ЧОТИРИДЕСЯТНИЦІ

Ἐπιστροφή
Ἐπιστροφή


+ ВАРФОЛОМІЙ
МИЛІСТЮ БОЖОЮ
АРХІЄПИСКОП КОНСТАНТИНОПОЛЬСЬКИЙ — НОВОГО РИМУ
І ВСЕЛЕНСЬКИЙ ПАТРІАРХ
УСІЙ ПОВНОТІ ЦЕРКВИ,
БЛАГОДАТЬ І МИР
ВІД ГОСПОДА І СПАСА НАШОГО ІСУСА ХРИСТА,
А ВІД НАС — МОЛИТВА, БЛАГОСЛОВІННЯ І ПРОЩЕННЯ.

* * *

Благодаттю Бога, що дарує всі дари, ми знову дійшли до Святого і Великого Посту, арени аскетичної боротьби, щоб очиститися Господньою допомогою через молитву, піст та смирення, а також щоб підготуватися до духовного переживання чесних страстей і святкування прекрасного Воскресіння Христа Спасителя.
У світі різноманітної плутанини аскетичний досвід Православ’я являє собою безцінний духовний скарб, невичерпне джерело божественного знання і людської мудрості. Благословенний феномен аскези, чий дух пронизує весь наш спосіб життя, – адже «аскетизм – це християнство у всій своїй повноті», – це не привілей небагатьох або обраних, а «церковна подія», спільне благо, спільне благословення і спільне покликання для всіх вірних без винятку. Аскетичний подвиг, звичайно, не є самоціллю; принцип «подвиг існує заради подвигу» не діє. Метою подвигу є перевищення власної волі і «помислу плоті», перенесення центру життя з індивідуального бажання і «права» на любов, яка «не шукає свого», відповідно до уривку з Писань: «Нехай ніхто не шукає свого власного добра, але користі іншого» (1 Кор. 10:24).
Такий дух панує протягом довгого історичного шляху Православ’я. У Новому Материку ми стикаємося з чудовим описом цього етосу відрікання від «свого» в ім’я любові: «Деякі пустинники зі Скетісу одного разу підійшли до Амми Сари, яка запропонувала їм кошик з основними харчами. Старці відклали добру їжу і споживали погану. Праведна Сарра сказала їм: «Ви справді ченці зі Скетісу». Ця чутливість і жертовне використання свободи є чужим для духу нашого віку, який визначає свободу індивідуальними твердженнями і претензіями на права. Сучасна «автономна» людина ніколи не споживала б погану їжу, а тільки добру, переконавшись, що таким чином вона висловлює індивідуальну свободу – хоча і використовуючи її достовірно, і відповідально.
Саме тут лежить вища цінність православної концепції людської свободи. Це свобода, яка не вимагає, але ділиться; не наполягає, але жертвує. Православний віруючий знає, що автономія і самодостатність не звільняють людство від кайданів свого я, від самореалізації і від самовиправдання. Свобода, «яку дарував нам Христос» (Гал. 5.1), мобілізує нашу творчу здатність і використовує її як відмову від самозахоплення, як безумовну любов і як спільність життя.
Православний аскетичний етос не знає поділу і дуалізму; він не відкидає життя, але перетворює його. Дуалістичне бачення і заперечення світу не є християнським поняттям. Справжній аскетизм є світлим і благодійним. Для православної самосвідомості характерно, що період посту пронизаний радістю Хреста і Воскресіння. Більше того, аскетична боротьба православних християн, – так само, як і наша духовність і літургійне життя взагалі, – передає аромат і сяйво Воскресіння. Хрест знаходиться в центрі православного благочестя, але це не є кінцевою точкою відліку в житті Церкви. Натомість, суть православного духовного життя – невимовна радість Воскресіння, до якої Хрест відкриває шлях. Відповідно, в період Великого Посту, квінтесенція досвіду для православних християн завжди є прагненням до «спільного воскресіння».
Моліться, отже, дорогі брати і сестри в Господі, щоб ми сподобилися бути достойними, з благодаттю і підтримкою з висоти, через заступництво Богородиці як першої серед святих, і всіх святих; щоб ми могли провести час Святого і Великого Посту, як доречний і радісний перед Христом, радісно звершуючи, згідно з правилами церковної традиції, «загальну боротьбу» посту, яка гасить пристрасті, постійно молячись, допомагаючи тим, хто страждає, і бідним, прощаючи один одного і «дякуючи за все» (Сол. 5.18), щоб ми могли з побожним серцем вшановувати «Святі, Спасительні і Страшні Страсті», а також життєносне Воскресіння Господа, Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, Якому належать слава, сила і подяка на віки вічні. Амінь.

Свята і Велика Чотиридесятниця 2019р.
+ Варфоломій Константинопольський,
Палкий молитвенник перед Богом за всіх вас.